Tuesday, February 8, 2011

preparation for big days


115days before big day

oh dah bulan dua.. cepat sungguh masa berlalu
aku dah mula start buat sikit-sikit preparation for big day
wish everything went smooth. hopefully. fuhhh

ok. starting dengan list yang kena ambil perhatian.
omg..that so many *sambil membulatkan mata
maybe start from now on, blog aku nih just tulis pasal preparation je la kot.ahaks.
*korang pasti bosan. ahaks.
but its okay. we try to figure out one by one.

Checklist Permohonan Nikah 
- kena hadiri kursus pra-perkahwinan
- kena buat ujian HIV
- incik tunang kena ada surat akaun bujang yer..penting!!!
- tempat dan jurunikah- aku nikah kat masjid- nih mak ngan ayah aku tolong settle..dorang kan gagah. 

Checklist Barang Hantaran
Bahagian Perempuan :
Al-Quran
Kasut + Handbag
Baju + Tudung
Alat mekap
Perfume + Sunglass
Barang kemas
Sirih Junjung
Duit hantaran
Cupcakes
Buah-buahan + coklat
Bunga Telur
 ( kemudian baru kita go thru satu persatu ..barang mungkin berubah ikut kehendak aku..pasal yang nih pun dah berubah dari plan asal.)
bahagian lelaki : rahsia ... ( aku pun tak tahu , dia mau beli ape)

Checklist Resepsi Perkahwinan
Baju pengantin + mak andam + pelamin
buku guestbook.. tak buat agi. beli je lah senang.
Book caterer- tang nih kena book satu kampung untuk masak nasik kawah. ahaks.
Kanopi + khemah- lagi kena menyusahkan ayah aku untuk kerja nih. Uhuks
Hiasan bilik tidur- tang nih.. kena fikir dulu. Bilik tak cat lagi.. but i like pink!
Cat Rumah- nih mak aku punya keje, nak claim aku la tu... dah start cat pun
Photographer dan videographer perkahwinan- the most important person neh
Kad jemputan berserta pelan rumah
Door gift utk kengkawan dan sedara mara
Bunga Telur - so far belum decide lagi.
bunga manggar - nih anak buah aku punyer keje. itu sudah pasti. ahaks.
budget untuk barang basah time nak memasak
lembu, ayam, kerbau, ikan... kena masuk list jugak. haha
kos penginapan dan pengangkutan rombongan sekiranya perlu.
Papan tanda yang mencukupi untuk memberi panduan kepada tetamu

dah ni je yang aku boleh fikir setakat nih. 
 wish me luck !!!
post signature

4 surat cinta ♥ :

Neezhom Photomalaya said...

Salaamun alaikum. Uikss, deme baru nak kawen ke? bukan dah kawen ke? kompius ambe huhu

Apa2 pn selamat belaka untuk menghadapi big day tu! Semoga dipermudahkan segala urusan. Semoga sentiasa akan bahagia bersama dengan si dia walaupn sesekali ada tergigit lidah tu biasa lerr ;)

Baarokallahu lakum

l.i.n.n سي ڤاري ڤاري said...

isk nizam. saya dop kawin lagi lah. saya baru bertunang. isk isk. baru nak preparation untuk big days nih. guane lama dop napok? selokkk je. ahaks.. apapun thanks bebanyak. doa eteps ke saya ngan pasangan deh.

jemput mari dumoh majlis nanti. InsyaAllah.

r3d lollip0p ♥ said...

dear,
bila ur big day?
insyaallah..
zila punya majlis pun tahun ni..

l.i.n.n سي ڤاري ڤاري said...

dear zila,

on june InsyaAllah. :)