Friday, February 19, 2010

bercerita kisah sekolah rendah

 
mak aku daftar aku masuk sekolah lambat
sian aku kena duk kelas belakang..
tapi takpe la..
cikgu aku baik..
aku ingat lagi nama dia Cikgu Khatijah
cikgu pun ingat aku nama penuh aku lagi
masa aku jumpa semayang raya tahun lepas..
mane tak ingat.. aku budak suka ponteng
mak aku hantar  .. tunggu sampai tghari
dia balik..aku pun balik seorang diri..
sampai la ayah aku tak tahan
bila aku siap ajak geng ponteng tepi workshop makan air krim
ayah pi panjat pokok tembesu yang ada sarang kerengga
rencik kat badan aku yg dia ikat kat pokok..
terus aku tobat pi sekolah .. demam2 pun pi lagi

kat sekolah bab sukan suh aku merentas desa 
berlari.. mmg malas.. aku jalan kaki je.
kadang lepak kat kedai beli air.. sambil makan2.
org patah balik.. aku pun patah balik.. takder check point pun takpe
sukan aku mmg fail.. tapi badminton aku join je petang-petang
then cikgu badri.. suh aku masuk senaman berirama
aku syak cikgu dengki sebab aku kulit putih..
masuk je senaman berirama .. tiap petang ada latihan
aku dah hitam.. arghhh

dari darjah satu sampai darjah 5 
aktiviti selambut kadang games lompat2.. sampai terselak kain..
galah panjang ..galah pendek.. main getah.. semua aku main
 tapi bab perkhemahan aku mmg tiptop
persatuan bulan sabit merah
hihi.. aku asyik berkhemah je
sampai ada kes kematian pun penting berkhemah lagi
oh.. aku sungguh jahat..

darjah enam agak mencabar
cikgu disiplin suh jadi pengawas.. 
alaaa... kena tukar beli baju warna biru
kain merah dan tudung pink
cam tak match.. oh cikgu .. citarasa sekolah terhadap baju teruk
 then ada satu masa cikgu bermesyuarat
kami pengawas kena balik lambat jaga budak belah petang
darjah 2 dan 3 memandangkan sekolah ada 2 sessi
aku suka masuk kelas belakang sekali
pasal ramai budak nakal..
masuk kelas 3 jingga seingat aku.. perghh
ada budak kurang ajar.. semua budak kelas cam takut dia..
cesss.. aku tanya nama budak kelas dia takmo kasi tahu..
dia cam hero kat lam kelas tu
takpe.. aku kunci pintu kelas..
then aku suh budak tu berdiri atas kusi.. 
dia tolak meja.. cam haram perangai
aku yg panas baran..
pi kat dia . "aku cakap berdiri..then berdiri"
dia buat ded then sambil perli
aku tarik dia ..then satu bunyi kedengaran
"pangggggggg"
semua budak kelas terkejut..
kan dah kena lempang
die emo.. aku lagi emo..
last dia berdiri jugak..setelah membuat meja dia terbalik..
kurang ajar.. aku suh dia betul kan balik.. 
akur dia dengan aku
kat luar aku tgk ketua pengawas duk nak buka pintu..
aku wat tak layan..
alaa.. dorang pun takleh handle jugak..
esok tu cuak gak cikgu disiplin panggil..
rupanya nak bincang jamuan akhir tahun je..
selamat..
tobat taknak jadi pengawas lagi..hihi



(last aku jumpa budak tu time aku tingkatan 4 )
(siap tegur.. akak ingat saya lagi??)
(oh adik.. kamu cepat berubah )

2 surat cinta ♥ :

elly hamzah said...

hahahaha..mmg xleh tahan, cm nak guling2 atas jln tar depan umah ni. wei, mung jahat ropernyer, minah ni!!!x kusangka...hehehe, mmg berbeza sungguh kita ber2-hahahaha..xper2, yg pasti kulit gelap mu tiu sudah jadik putih berseri balikkkk...tapi xleh lawan saya nyer cite r..nanti akan ku storykan satu hari nanti!hehehehe

Linn سي ڤاري ڤاري said...

hahaa.. tahu takpe.. makcik mmg hebat kan.. kan budak tu kena lempang free ..padan muke.. haha.. story jgn tak story